tisdag 6 september 2016

Chokladkärlekskaka

Hittade på den här kakan eftersom jag ständigt är så sugen på choklad. Glasyren hör till kärleksmums men den passar riktigt bra här med.


Prova gärna min Vaniljkärlekskaka med.

Socker ska stå med två gånger i kakareceptet, läs beskrivningen så förstår ni.

Ingredienser

Kakan:
1 dl kakao
2½ dl mjölk
1½ dl socker
125 g smör
1½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Topping:
150 g smält mörk blockchoklad


Glasyr:
75 g smör
1-2 msk vatten (alt. starkt kallt kaffe)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

Ev kokosflingor


Gör så här

Kakan:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en liten långpanna (minst 25×30 cm). Blanda kakao, mjölk och socker i en liten kastrull. Koka upp blandningen och låt den svalna.

Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen och vaniljsockret. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner i smeten växelvis med chokladblandningen. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter, känn med en provsticka om den är klar (inget kladd på stickan).

Topping:

Smält blockchokladen över vattenbad (eller ev i micron) och bred ut över kakan när den svalnat något.

Glasyren:


Smält smör i en kastrull, rör ner vatten (kaffe), kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.

Ringla glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.

Strö ev över kokosflingor om du gillar det.

Låt stå och stelna och skär sen kakan i fyrkantiga bitar.